– Vil heller vinne 7-6 enn 1-0!

Øyvind Rønningen

Vår trener for A-lag damer er Øyvind Rønningen, og han liker en offensiv spillestil. Han har hatt ulike roller i Fossum gjennom årene og ser hva som skal til for at enkeltspillere og Fossum som klubb skal gjøre det bra. Du kan her lese et lengre intervju med ham.

– Jeg har som spiller vært kaptein på Telemarks kretslag i flere år på aldersbestemte lag og har spilt tretten år på Storms A-lag (spilte i tilsvarende dagens 2. og 3. divisjon). På banen har min rolle vært i forsvar. Jeg har trent aldersbestemte guttelag i Storm og Odd, og i Fossum har jeg trent jentene født i 1998 og 1997 fra de var 8-15 år. Da vant vi flere kretsmesterskap, Adidas-cup (uoffisielt NM) og flere sluttspill i Dana-cup. Fra det laget har vi fått frem spillere til sone-, krets-, og landslag, og også Hangelandakademiet. I fjor var jeg spillerutvikler i Fossum.

Hvordan ser du som trener på sesongen som kommer?

– Vi har en liten spillerstall på et «nytt» lag og er sårbar for skader og fravær. Troppen består mestparten av unge spillere og noen mer erfarne. Dette tror jeg vil medføre til at vi kan svinge i prestasjonene. På det beste er jeg glad for å si at vi er gode. Vi har mistet fire Fossumspillere til Urædd fra i fjor (Synne, Sara, Ingrid og Rebecca). Vi lånte i tillegg 3 spillere fra Urædd i fjor. Dette gjør vi ikke i år. Det betyr at sju spillere er borte fra fjorårets lag. Årets spillere har allerede tatt steg videre, men de må regne med å ta ytterligere ansvar på banen i år.

Hvilken filosofi har du rundt taktikk og spillestil?

– Jeg har alltid vært tilhenger av 4-4-2, og vil ha det som grunnoppstilling. Jeg vil først og fremst at andre lag skal legge opp spillet sitt etter oss, og ikke vi etter dem. Skulle det derimot vise seg at vi må gjøre justeringer, så gjør vi det. Min assistent-trener Cathrine Lutro er en veldig bra sparringspartner for meg, og sammen håper vi å kunne finne den mest optimale oppstilling før hver kamp. Jeg liker også offensiv tankegang, og har alltid sagt at jeg vil heller vinne 7-6 enn 1-0. Jeg har et mål om offensive sidebacker og kantspillere som kommer frem og har «45-graders innlegg».

Hvordan vil du si at nivået på årets Fossumspillere er?

– Vi har en del meget lovende unge spillere, de er gode og kan bli veldig gode. De spillerne som viser god treningsvilje kan nå langt. Jeg kan nevne Maren Dahle, Dina Aas og Mari Løyland som alle er 15-16 år. Med rett holdning og treningsvilje er det spillere som har ambisjoner og kan nå langt. Vi har 17-åringer som Sofie Marthinsen (landslagsaktuell keeper) og Oda Arnesen. Hun er en offensiv spiller som kommer til å ta nye steg i år. Maria Jensen, som også er 17 år, har vist seg fra en meget bra side hittil i treningskampene. Vår 18 år gamle spiss Randi Neset vil være årets kapteinsvalg. Vi har jo også fått Synne Aasland tilbake til Fossum. Synne var i sin tid en meget god spiss, og vil gjenoppta sine ferdigheter på denne plassen. Det blir spennende.

– Summa summarum vil jeg si at vi har varierende ferdigheter som spenner fra teknikk, fotballforståelse, treningsiver, pågangsmot, duellstyrke. I tillegg har vi helt klart flere ting å jobbe med. Jeg skulle f.eks gjerne hatt flere på trening. Kanskje er det enkelte som har noe å gå på når det gjelder å strukturere egen hverdag.

Har oppkjøringen til årets sesong vært annerledse enn tidligere år?

– Det er vanskelig å svare på siden jeg ikke kjenner tidligere års oppkjøring. Vi har tidligere hatt spillere på hospitering hos klubber som Stabæk og Amazon Grimstad. Tilbakemeldingene fra trenerne i disse klubbene har gitt oss et grunnlag for å vite hva som må til for å bli en toppspiller. En del av dette har vi lagt til grunn før årets sesong. Bl.a har vi trent inne i gymsal i hele oppkjøringen, og kommer til å fortsette med dette. Det gjør vi for å få hurtighet, teknikk og å kunne ta raske avgjørelser i trange situasjoner. Generelt kan vi si at årets oppkjøring kanskje har vært mer individuelt rettet enn tidligere, for å utvikle den enkelte spiller. Det sies i alle lagidretter at «Intet lag er bedre enn det dårligste ledd».

Hva har Fossum IF, som andre klubber ikke har?

– Vi har en sunn økonomi og en veldrevet klubb. I tillegg har vi et klart fokus på utvikling av enkeltspillere, noe vi tydeligvis har lykkes bra med, spesielt på jentesiden. Vi har i dag en spiller i toppserien (Stina Kleppe), og en rekke spillere som Urædd har hentet for å komme til 1. divisjon. Jeg tror ikke Urædd hadde vært i 1. div hvis de bare skulle brukt spillere fra Porsgrunn. Til å være en bydelsklubb i en middels stor by i Norge kan vi virkelig slå oss på brystet. Vi er en talentfabrikk, spesielt på jentesiden, men jeg gleder meg også til se den første Fossumspilleren på Odds herrelag.

Har du noen avsluttende bemerkninger?

– Jeg ønsker alle spillere, trenere, lagledere og støtteapparat lykke til i sesongen som kommer :-)!