Refleksjoner fra en dommer…

Vi er så heldige å ha en av landets toppdommere og dommerutvikler i kretsen i Fossum.
Her er hans gode refleksjoner rundt det å være dommer:

Til alle foreldre, ledere, trenere og alle andre med tilhørighet til Fossum! Jeg har lyst til å dele noen ord og tanker med dere inn mot en sommer som består av cuper og spennende fotballkamper. 

Jeg blir litt stolt hver gang jeg entrer banen i eliteserien og klubbnavnet Fossum IF Skien blir lest opp etter navnet mitt. Det slår meg som en klubb med fokus på de rette verdiene og fokus på fair play. Men vi vet alle at ingen klubber, lag eller mennesker er feilfrie. Det hender at vi gjør og sier noe vi ikke burde ha gjort! 

Min rolle utenom å dømme i eliteserien er å være dommerutvikler i NFF Telemark. Jeg har ansvar for alle de flotte unge og eldre menneskene som sørger for at kamper i Telemark kan bli avviklet. Vi er fotballdommere fordi vi synes dette er kjempegøy. Vi dømmer fotballkamper fordi det virkelig gir oss noe, det å være en del av fotballfamilien, kjenne på glede og felleskap på tvers av roller. Dessverre er det alt for mange dommere der ute som opplever kommentarer og handlinger som ikke burde skjedd. Jeg vet at det er svært få som heier på dommeren under en fotballkamp, men hvis publikum vil se kamp må noen dømme! 

Vi tenker kanskje; Ja, men i Fossum er det ikke sånn… I Telemark er det ikke sånn.. De må tåle det, de har valgt den rollen selv.. Dette er en farlig tankegang! 

Jeg har sett og hørt mye de første månedene av denne sesongen, og jeg blir trist og lei meg over det jeg hører! Det skjer i Telemark også folkens.

Jeg synes en kollega av meg beskriver dette på en fin måte, se for deg selv i denne situasjonen: 

«De første kampene får du hjelp fra en som har vært dommer en stund, og skal være din trygghet og støttespiller innledningsvis. Du får noen gode tips på veien, noen gode opplevelser og synes fotballdømming er gøy.

Etter hvert får du flere kamper. Du må greie deg uten veileder, og skal stå der «alene». To lag og trenere, masse foreldre, søsken og besteforeldre på sidelinjen.  

I starten går alt bra. Du blir tatt i mot av hjemmelaget og ønsket velkommen. Utover i kampen skjer det en situasjon der du gir et feil innkast, og en på siden roper ut hva han/hun mener om det. «Er du helt forbanna dum, dommer?» Du blir usikker, men fortsetter å dømme kampen.

Like før pause blir en spiller felt. Du ser det ikke, men får med deg ropene fra flere foreldre. «Nå må du f… meg følge med, dommer!» I pausen blir du mer usikker..

Andre omgang går fint i starten, men en situasjon oppstår- nå er noen i harnisk på sidelinjen. En tilskuer roper klart og tydelig hva han mener om dømmingen. Er du mørk i huden, kommer fort rasistiske tilrop. 

Etter kampen er det kun laget som vant som takker for kampen. Foreldrene og trenerne som ropte kommer bort og forteller deg hva de mener om dømmingen. I verste fall får du slengt skjellsord etter deg, eller det kan bli fysisk.

Dette gjentar seg på neste kamp.. Og neste.. Til slutt vil du IKKE MER. Og det er ikke så rart. Gang på gang må du tåle sinte foreldre og trenere som alltid skal mene noe om din dømming.  

Det er dette vi må få slutt på om vi skal beholde unge dommere. 

La dommeren gjøre sin jobb. Selv om dommeren bommer og dømmer feil på kast eller frispark skal du som forelder og trener holde deg for god til å hyle om det. Din rolle under kamp er å konsentrere deg om din ungeditt lag og være moralsk støtte. Er du uenig hold det inni deg. 

» Selv om det fortsatt er et mindretall som slenger dritt, så blir det stadig flere av dem. Og dommerne blir det færre og færre av..» 

Flere kommentarer og rop mot dommeren skaper usikkerhet, tror du neste avgjørelse blir noe bedre? Nei, det skaper mer usikkerhet og en frykt for å gjøre feil. Når man frykter å gjøre feil, da gjør man feil! Ha fokus på ditt barn, ditt lag. La dommeren være i fred uansett hvor dårlig du tenker han/hun er. Dommeren blir ikke bedre av dine usmakelige tilrop. 

Kjære alle sammen med tilhørighet til Fossum! Jeg sa innledningsvis at jeg var stolt av å representere Fossum. La oss de neste månedene ha fokus på dommerne. La oss ha fokus på en trygg og god opplevelse. Det er rom for feil. Hold hode kalt og ikke kritiser selv om du mener det er feil. Tenk om det var din sønn eller datter folk skulle rope på.  Det kommer ikke noe godt ut av det.

Tenk om vi kan være den første klubben i Telemark som virkelig setter fokus på dommerens rolle! En klubb som møter dommerens rolle med respekt. En klubb som tørr å «bue» ned dårlig adferd mot dommeren. En klubb som tørr å si i fra til motstanderens trener og foreldre at dette ikke er akseptabelt. En klubb som tar avstand fra å snakke dritt om dommeren. Og som faktisk etter hver kamp klarer å finne noe positivt å si til han/hun som har den krevende rollen. Positive ord, positive opplevelser skaper trygghet… Trygghet gjør at dommeren tar bedre avgjørelser. Vi ønsker å beholde dommerne lengst mulig, og gjøre de best mulig! Da er vi avhengig av gode opplevelser!